• Er zijn veel factoren bepalend voor de houdbaarheid van rozen, hieronder een uitleg over de factoren die van belang zijn, voordat u de rozen koopt.

    Het begint bij de teelt. Rozen die aan verschillende weersomstandigheden worden blootgesteld worden hier sterker van. Een week zon tijdens de groei is beter voor de houdbaarheid dan een week donker regenachtig weer. Koelere nachten zijn beter voor de houdbaarheid dan warme nachten. 18 uur licht is beter dan 24 uur licht (dit kan van toepassing zijn bij het gebruik van kunstlicht).

    Waarom dan? Een blad heeft huidmondjes waar hij de verdamping mee regelt van de plant. Deze huidmondjes kunnen open en dicht. Als deze altijd open staan, worden deze lui en kunnen zich moeilijker sluiten bij slechte omstandigheden. De roos kan hierdoor meer water verdampen dan hij op kan nemen, met als gevolg dat de roos gaat hangen.

    In het geval van verschillende weersomstandigheden en de juiste manier van kweken, worden de huidmondjes niet lui en zal de houdbaarheid beter zijn.

    De behandeling vanaf oogsten:

    Rozen dienen na het oogsten altijd zo snel mogelijk in het water te worden gezet. Voordat een roos in de vaas in kan, moet deze minimaal één nacht in de koelcel op rust komen en zich goed volzuigen met water. Nederlandse rozen worden altijd naar de veiling gebracht in emmers met een laag water. Of het nu naar de veiling, naar de bloemist of naar de consument gaat, in iedere fase is het belangrijk dat de roos niet te lang zonder water komt te staan. Droog transport gaat altijd ten koste van de houdbaarheid. 70 - 80 % van de rozen wordt tegenwoordig in Afrika (Kenia, Ethiopië) gekweekt. Deze rozen worden droog, via vrachtwagen, vliegtuig en weer vrachtwagen naar de plaats van bestemming ( veelal de veiling in Nederland) vervoerd. Het moge duidelijk zijn dat dit niet ten goede komt aan de houdbaarheid en hier een grote oorzaak ligt van een slecht vaasleven. Wel is het zo dat de ene roos hier beter tegen kan dan de andere roos.

    De ene roos is de andere niet:

    Ieder rozenras heeft zijn eigen eigenschappen en ook zijn eigen houdbaarheid. De ene roos is nu eenmaal sterker en minder gevoelig voor omstandigheden dan de andere roos. Door de juiste manier van kweken en transport kun je deze rozen wel beter of slechter houdbaar maken, maar een slecht houdbaar ras zal ook dan nooit een fantastische houdbaarheid krijgen. Een selectie van de juiste rassen met daarbij de juiste manier van kweken en transport is daarom essentieel om een fantastische houdbaarheid te krijgen!

    Longerliferoses heeft als doel om deze rozen op de markt te brengen zodat de consument niet wordt teleurgesteld na aankoop van een bos rozen.